Den gode hyrde

24.04.2020
Andakt av Jørn-Ivar Holmgren

Bilde «For så sier Herren Gud: «Sannelig Jeg skal selv lete etter Min flokk og se etter dem. Som en hyrde ser etter sin flokk den dagen han er iblant sine spredte sauer, slik skal Jeg se etter Min flokk og utfri dem fra alle de stedene der de ble spredt på en skyfull og mørk dag. Jeg skal føre dem ut fra folkene, samle dem fra landene og føre dem til deres eget land. Jeg skal røkte dem på Israels fjell, i dalene og på alle bostedene i landet. På et godt beite skal jeg røkte dem, og deres beitemark skal være på Israels høye fjell, der skal de legge seg ned og hvile på en god beitemark, og beite på de rike beitemarkene på Israels fjell. Jeg skal selv røkte Min flokk, og Jeg skal la dem legge seg ned og hvile», sier Herren Gud. «Jeg skal søke etter den som var fortapt, og føre tilbake den som var drevet bort. Jeg skal forbinde det sønderbrutte og styrke den syke. Men den fete og den sterke skal Jeg ødelegge. Jeg skal røkte dem ved å dømme rett.» Esekiel 34,11-16

I begynnelsen av Esekiel 34 leser vi om at jødenes ledere (hyrder) er bare opptatt av sine egne behov, men glemmer sitt eget folk. Folket blir derfor et folk uten ledere som bryr seg og tar vare på sitt folk. De bryr seg heller ikke om Guds vilje, men vender Gud ryggen. Dette fører til at folket blir spredt over hele jorden, og at Israel blir liggende øde, men en dag vil Gud igjen begynne å leite etter sitt folk og føre dem tilbake til sitt land, Israel. En etter en. Han vil ikke bare lede dem tilbake til Israel, men også ta seg av dem der. La dem bygge og bo og faktisk la dem bo oppe i fjellene, slik det står i bibelteksten.

Det er akkurat dette vi ser skje i Israel i dag. Jødene har de siste hundre år gradvis begynt å vende tilbake til landet. 14. Mai 1948 opprettet de sin egen stat i Israel, og så har de stadig bygd opp igjen landet litt etter litt. Så det vi leser i bibelteksten går i dag i oppfyllelse rett foran våre øyne. I Johannes 10,11 står det: «Jeg er den gode Hyrde. Den gode Hyrde gir sitt liv for sauene.»

I Johannes evangelium tales det om den gode Hyrde. Men teksten der går lenger enn i Esekiel. Der hører vi om den gode Hyrde, som er villig til å dø for sine sauer. Dette taler om at Jesus er villig til å dø for dine og mine synder. Ja, for alle menneskers synder. Vi opplever mange ganger at vi svikter Gud, på samme måte som jødene gjorde det, men Han har omsorg for oss, og bryr seg om oss. I Johannes 10,16 står det: «Jeg har andre sauer, som ikke er av denne flokken. Dem må Jeg også lede, og de skal høre Min stemme. Det skal være én flokk og Én Hyrde.»

I første del av Johannes 10 tales det til jødene, men så understreker Jesus at Han har en flokk til og det er de hedningekristne. Denne flokken består av mennesker fra alle andre nasjoner enn jødene. Disse flokkene skal bli til én flokk med Én Hyrde. Jøder og hedninger skal få del i frelsen sammen, dersom de tror på Jesus. Det skal ikke lenger være slik at frelsen bare gjelder jødene, men alle som tror på Jesus. Tilslutt sier Jesus i Johannes 10,14-15: «Jeg er den gode Hyrde, Jeg kjenner mine, og Jeg er kjent av Mine. Som Min Far kjenner Meg, slik kjenner også Jeg Min Far. Jeg gir Mitt liv for sauene.

 

 

Powered by Cornerstone