Bare Herren er Gud

18.04.2020
Andakt av Jørn-Ivar Holmgren

Bilde «Så sier Herren, Israels Konge, hans Forløser, Hærskarenes Herre: Jeg er Den Første og Den Siste. Foruten Meg er det ingen Gud. Hvem er som Jeg? La ham utrope det, gjøre det kjent og legge det fram for Meg, fra den gang Jeg tok ut det evige folket. Det som kommer og skal komme, la dem bare gjøre det kjent! Vær ikke redd, og frykt ikke! Har jeg ikke latt deg høre det siden den gangen og forkynt det? Dere er Mine vitner. Er det noen Gud foruten Meg? Det er ingen annen Klippe. Jeg kjenner ingen.» Jesaja 44,6-8

Jesaja levde i en tid i Israel hvor store deler av folket hadde begynt å tilbe avguder. I teksten etter dette leser vi om avgudene og hvor dumme de er de som tilber dem. Avgudene er lagd av menneskehender og av gull og sølv. De er lagd av mennesker og er livløse statuer, men med Gud er det annerledes.

For Israelfolket har fått oppleve Guds kraft og frelse gjennom utgangen fra Egypt. Fått oppleve hvordan Gud har ledet dem gjennom Ørken i 40 år. Opplevelsen av straffedommene over egypterne og hvordan Gud har velsignet dem og har gitt dem Kanaan. Allikevel har store deler av Israel forlatt Gud og begynt å tilbe avgudene. Stumme statuer som ikke har gjort noe for dem, eller kan gjøre noe.

Jesaja gjengir her Guds Ord om hvem Gud er. For Gud er ikke noen hvem som helst. Han har alltid vært til og skal alltid være til. Han er med andre ord Alfa og Omega, Begynnelsen og Enden. I 1. Mosebok 1,1 leser vi: «I begynnelsen skapte Gud himmelen og jorden.»

Og i Johannes Åpenbaring 1,8 står det: «Jeg er Alfa og Omega, Begynnelsen og Enden», sier Herren, «Han som er og som var og som kommer, Den Allmektige.»

Så Gud er ikke noen hvem som helst, men Han er den som har skapt alt. Skapt alt liv og bestemt hva som er rett og galt. Det er Han som har utvalgt Israel og gitt dem landet. Det var Han som førte dem gjennom ørkenen og gikk foran dem, som en skystøtte om dagen og en ildstøtte om natten. Det var Han som lot dem vinne krigene de har måtte kjempe, og Han har vært den de kan stole på og latt dem seire gjennom store under og mektige gjerninger.

Derfor ønsker Gud å minne Israelsfolket på hvem Han virkelig er. Han er den eneste sanne Gud og Israels virkelige Konge og Herre. Det finnes heller ikke noen andre guder i denne verden, for alle andre guder er egentlig bare avguder uten makt og som ikke kan utføre noen ting foruten det som deres tilbedere (de som har lagd dem) bestemmer. Det er også Han som har innsatt alle konger og gitt dem herredømme og makt.

I Norge og store deler av verden i dag er det ikke så veldig annerledes enn slik det var på Jesajas tid. Vi glemmer på mange måter Gud og gir Han ikke den autoritet og posisjon Han fortjener. I kirke, skole, vitenskap og samfunnet forøvrig prøver vi å fjerne alle spor av Gud. Det er ikke lenger åpenbart at det er Gud som har skapt denne verden, men vitenskapen prøver å bevise at alt ble til av seg selv. Bibelen og Guds Ord blir avvist, for vi vet bedre enn Gud.

Men er dette rett? Er det slik at vi er blitt så mye klokere vi som lever i dag? Nei, det tror jeg ikke. Vi trenger også i dag å høre de samme ordene som den gang. Vi trenger å bli minnet på hvem Gud er. For Han er den levende Gud og den eneste Gud. Det var Han som sendte sin Sønn, Jesus Kristus, til verden for å frelse oss. Han hadde en plan før verdens begynnelse om hvordan vi skulle bli frelst. I Efeserne 1,4-5 står det: «..., slik Han utvalgte oss i Ham før verdens grunnvoll ble lagt, for at vi skulle være hellige og ulastelige for Ham i kjærlighet. Ved Jesus Kristus har Han forutbestemt oss til barnekår hos seg, etter sin viljes gode velbehag (frie råd), ...»

Og i efeserne 1,7 står det: «I Ham har vi forløsningen ved Hans blod, tilgivelse for overtredelsene, etter Hans nådes rikdom.»

Gud kaller oss også i dag til å søke Ham og tro Hans Ord. Efeserne 2,8: «For av nåde er dere frelst ved troen og det er ikke av dere selv, det er Guds gave, ...»

For Gud elsker alle mennesker og ønsker at de skal bli frelst. Derfor sendte Han også sin Sønn til verden. Johannes 3,16-17: «For så har Gud elsket verden at Han ga sin Sønn, Den enbårne, for at hver den som tror på Ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv. For Gud sendte ikke sin Sønn til verden for å dømme verden, men for at verden skulle bli frelst ved Ham.

Gud er den samme i dag. Han er den som har skapt alt og ønsker at vi skal tilhøre Ham. Derfor står tilbudet ved lag også i dag. Han kaller oss til å velge Gud, framfor avgudene. Han vil at du skal søke Ham og overgi deg fult og helt til Hans frelse. Så dersom du ikke alt har vendt deg til Ham og invitert Ham inn i ditt liv, så ønsker Han at du gjør det i dag. For Gud er en nådig og barmhjertig Gud, som ønsker at du skal være Hans barn. Johannes Åpenbaring 3,20-21: «Se, jeg står for døren og banker. Om noen hører Min røst og åpner døren, vil Jeg gå inn til ham og holde måltid med ham, og han med Meg. Den som seirer, vil Jeg gi å sitte med Meg på Min trone, slik Jeg også har seiret og satt Meg med Min Far på Hans trone.

Jørn-Ivar Holmgren

 

Powered by Cornerstone